Sunday, 1 January 2017

Oh isteri, ada masalah dalam rumah tangga?


Semua orang ada masalah. Semua. Takda seorang pun boleh lari daripada masalah. Sebab apa? Masalah cari korang. Eh bukan, korang yang cari masalah. Okay, takdalah. Gurau. Dato Seri Vida pun ada masalah, Chef Wan pun ada masalah. Tak boleh lari, faham tak? Bear in mind la benda ni. Semua manusia dalam dunia Allah ni ada masalah. Cuma yang membezakan adalah besar atau kecik masalah itu, senang/susah nak selesaikan masalah tu, atau rumit ke idok. 

Dalam rumah tangga? Lagilah. Macam-macam. Sebab kat dunia ni ada Syaiton. Syaiton suka memporak perandakan rumah tangga orang. Dia suka kita gaduh, berkasar, melawan suami, teking-teking isteri, marah-marah, uuuuuu syaiton suka bebenooo! Jadi, kita Islam kan? Haaa kena tabah nak menentang si syaiton ni. Macam mana? Senang je nak ready senjatanya. Apakah? SABAR. Thats all we need. "Patience is the key to Jannah"

Susah? Ye laaa, susah gila nak sabar. Serious. Itulah benda paling susah tapi kita kena cuba. Saya seorang isteri, jadi saya nasihat untuk para isteri di luar sana. Oh kaum hawa, tahukah anda, kaum hawa laa paling ramai di seksa di neraka kelak. Kaum kita paling ramaii weii kat neraka. Tak takut ke? Sedangkan, kaum hawa laa paling mudah nak masuk syurga. What hepooon?! Ini. Aku faham, sebab aku seorang isteri. Tipu la kalau takda gaduh langsung. Kan? Mesti ada. Sebab manusia kan. 

Isteri sekarang ramai yang nusyuz. Tahu nusyuz tu apa? Google jap. Ha tahu dah? Okay. Kita as a wife, kena taat and patuh pada suami. Suami ni juga key untuk kita ke Jannah (selain SABAR tadi). Memang nampak mudah, nak masuk syurga, taat pada suami. Alaaa senang. Meh kahwin dulu. Hahahaha K. Kau bercinta 4/5/6/10 tahun dulu, berbeza dengan bercinta lepas nikah. "Alaaa sama je, kita bercinta dulu, now nikah, sama jee" Heii, lain! yang sama, orang yang kita nikah. Tanggungjawab or commitment dah jadi lain. Time bercinta dulu, kita boleh MERAJUK, TARIK MUKA, MELAWAN, MENENGKING, MAKI HAMUN si boyfriend/si tunang/ si bakal but once dah halal, no no no! 

Disebabkan kita dah terbiasa dengan perangai huduh kita yang dulu, sampai ke suami kita layan macam tu. Padahal, itu suami tau bukan boyfriend. Bila suami marah sikit, merajuk, tarik muka, sikit takpa, ni  tarik muka lama bebeno. DOSA tu weh. itulah punca kenapa ramai kaum hawa kat neraka. Mesti kita macam rasa, eeee tak fair. Kita terasa, nak dia pujuk tapi suami pulak tak romantik langsung, or lagi memarah kita. SABAR. If kita buat degil. Kebetulan suami mood tak baik, terasa hati dengan kita and rasa taknak maafkan kita sebab bengang, mmmmm tak ke derhaka. Lagi teruk, nusyuz, kita maki hamun balik suami kita, and suami pulak diam je tak tegur. Jadi dayus pulak si suami tu hmmmmmm scary tak kahwin ni? Tak. Kahwin ni best. SENANG DAPAT PAHALA, just kita kena matang and belajar sabar. Isteri ni kalau penyabar, fuhhh, plus dia jaga hubugan dia dengan ALLAH, perghhhhh Syurga tempat dia. Nak ke idok? So please. Chill.

 

No comments:

Post a Comment